Na týchto webových stránkach používame len základne cookies pre správne fungovanie stránok.
9. Júl 2017
close

Zmysel dňa

Drobná zmena, ktorá, zaručujem, prinesie veľké výsledky.

Myslím, že len málo ľudí nevidelo film s Bill Murraym, ktorý sa v v preklade volá „Neuveriteľný deň“. Áno, to je ten, dnes už kultový, príbeh o jednom televíznom meteorológovi, ktorý sa v určitej chvíli svojho života začne budiť každé ráno do rovnakého dňa. Jednoducho, vždy, keď zazvoní jeho rádiobudík, je 2. februára, 6 hodín ráno. Chyba v „matrixe“ jednoducho dala hlavnému predstaviteľovi možnosť prežiť si ten istý deň na tisíce spôsobov a bez ohľadu na to, ako ho prežil a či vôbec prežil, ráno sa zobudil živý a zdravý, s možnosťou nového výberu reality dňa, ktorý mal pred sebou.

A on postupne skúšal úplne všetko. Jednotlivé „role“, do ktorých sa denne "obliekal" mu dávali možnosť okúsiť slávu, bohatstvo, obdiv, moc, či až všemohúcnosť. To všetko trvalo dovtedy, kým nenašiel absolútny zmysel toho jediného dňa. Ak ste film videli, nemusím písať o tom, ako skončil a ak nie, nebudem Vám prezrádzať pointu...aj keď, jasné, láska zvíťazí.  Má to však drobné "ale".

Aj my totiž máme, podobne ako hlavná postava filmu, možnosť výberu. Každé jedno ráno sa môžeme rozhodnúť, ktorou prvou nohou stúpime na zem, či sa napijeme sladkej kávy, alebo horkého čaju. Ći budeme mať ruky zovreté v päsť, alebo natiahnuté k podaniu. Prípadne, či sa naše kútiky úst budú kriviť do úsmevu, alebo úškrnu. A o tom všetkom sa rozhodujeme tu a teraz a to všetko nám tvorí náš život.

Skúsme to ale, prosím, posunúť ešte o kúsok ďalej. Keď ráno vstaneme, predstavme si, že našou úlohou je dať ZMYSEL TOMUTU okamihu a nepovažovať ho len za akúsi etapu, ktorá nás má priviezť k zajtrašku. 
Veď čo ak skutočne žijeme stále ten istý deň? Čo ak nám okolnosti stále ukazujú niečo, čo nevidíme a nepohneme sa ďalej, kým to neuzrieme? Čo ak brána do „raja“ je hneď za prvým rohom a vstupenkou doň je práve nájdenie ZMYSLU tejto jedinej chvíle? Všetko to znie príliš šialene? Hm, to je fakt, no rovnaké podmienky, prinášajú rovnaké výsledky a na začiatku väčšiny „veľkých nových“ vecí boli vždy tí, ktorých "majorita" označovala za šialených.

A ja viem, že ste šialení tiež, lebo inak by ste to sem ani nedočítali...